Bali

Brze informacije o gradu Bali


Valuta
Piće
Hrana
Javni prevoz

Bali, očaravajuće ostrvo poznato kao biser Indonezije, ostrvo bogova ili rajsko ostrvo je najzapadnije ostrvo među Malim Sundskim ostrvima između Lomboka i Jave. Pripada Republici Indoneziji, planinskog i vulkanskog je reljefa i

okruženo koralnim grebenima. Čuvene plaže sa belim peskom nalaze se na jugu, dok su na severu i zapadu autentične plaže sa crnim peskom. Zazima površinu od 5,780 km2 i ima 4 miliona stanovnika. Većinom su Indonežani i potomci doseljenika iz Indije. 

 

Ovo tropsko ostrvo je jedna od 33 provincija Indonezije. Nestvarne lepote, spoj je savremenih turističkih objekata i bogatog istorijskog i tradicionalnog nasleđa. Po mišljenju nekoliko turističkih časopisa, Bali je jedna od najboljih turističkih destinacija, više puta nagrađivana, a 2010. godine je proglašeno za najbolje ostrvo za odmor i zabavu od strane ”Travel and Leisure” magazina.

Kako bi što bolje upoznali ovo prelepo ostrvo, trebalo bi pored predivnih plaža i koralnih sprudova, spomenika iz minulih vremena upoznati duh, način života i sveobuhvatni pogled na život Balinežana koji žive jednostavno stapajući se sa prirodom i okolinom, vodeći računa da ne naruše sklad i ravnotežu.

Za početak Vas vodimo u selo okruženo nepreglednim pirinčanim poljima. Selo predstavlja  najvažniju socio-ekonomsku i religioznu zajednicu. Tu Vas ljubazni domaćini dočekuju sa osmehom i primaju u svoj dom. U dvorištu ćete primetiti decu u tradicionalnoj nošnji kako se igraju, vredne domaćine kako rade, po koju domaću životinju i neizostavan ''porodični hram'', koji ima svaka kuća. To su spomenici od kamena, karakterističnog reljefa, na kome redovno ostavljaju cveće i hranu koji simbolizuju darove Bogu. Šetajući dalje nekaldarmisanim ulicama nailazimo na radionice meštana koji veoma spretno od mahagonijevog drveta prave razne ukrasne predmete, maske, figure kao i raznovrsne komade nameštaja.  

Nakon posete autentičnom selu, krećemo za Ubud, kulturni i umetnički centar koji predstavlja srce Balija. Tu se nalaze raznovrsne galerije, muzeji i prodavnice umet¬nič¬kih pred¬me¬ta, statue Bude, najrazličitije balinežanske slike živopiznog kolorita kao i ručno rađen nakit. Ubud će Vam pružiti bogat sadržaj porodičnih aktivnosti. Odmor i pecanje na prelepom jezercetu Ubud Water Palace prekrivenim božanstvenim cvetovima lotusa i za trenutak će Vas izmestiti iz tropske vreline. Uzbudljiva avantura za celu porodicu je rafting na rajskoj reci Ayung i vožnja bicikla kroz neverovatne predele. Otkrijte skrivene vodopade, plivajte u čistoj vodi i napajajte se lepotom spektakularnih pejzaža doline Ayung reke.  

Uživajte u obilasku botaničke bašte koja se prostire na više od 6 hekatara prekrivenom vrtovima najraznovrsnijeg cveća  kao i obiljem začina čiji Vas mirisi opijaju na svakom koraku. 

Jedna od znamenitosti koju ne smete da propustite je zoo vrt prepun najrazličitijih životinja koje žive u prirodnom okruženju, a prava atrakcija je doručak sa orangutanima u samom vrtu. Još jedna u nizu zabava predstavlja jahanje slonova u Elephant Safari Parku.

Balinežani su tradicionalni, vrlo religiozni i svakodnevni život im je ispunjen aktivnostima kojima propovedaju svoju veru, te svakako treba obići njihove fascinantne hramove među kojima se izdvaja hram ''Tanah Lot", sagrađen iz jednog komada stene. Nalazi se na samoj obali mora i datira još iz šesnaestog veka. Balinežani veruju da se odatle vidi najlepši zalazak sunca na celom ostrvu. A najmanje dva puta godišnje se organizuju različite vrste perfomansi. 

Drugi po lepoti je Ulawatu hram, smešten na vrhu litice odakle možete uživati u prostranstvu  Indijskog okeana i u zelenilu bujnih  nepreglednih šuma pod čijim okriljem  žive na stotine majmuna za koje se veruje da čuvaju hram od loših uticaja.

Posle obilaska hramova, šetnja predivnim plažama, dok nas zapljuskuju talasi tirkizno zelenog okeana, dočaraće nam svu lepotu ovog čarobnog ostrva. Poznata Bingin plaža, sakrivena od gužve, prekrivena belim peskom je pravi izazov za surfovanje i ostale atrakcije na vodi. Ogromni talasi sa iskusnim surferima ostaće nam u pamćenju kao nestvarna fotografija. Ako želite opuštenu atmoferu i da leškarite na zlatnom pesku, ispod raskošnih palminih krošnji i slušate ujednačen zvuk talasa, to je sigurno Nusa dua plaža okružena raznolikim mirisnim drvećem i rajskim orhidejama svakojakih boja. 

Takođe, Sanur plaža je favorit mnogih posetilaca zbog starovremenskog stila i lokalne atmosfere. Ovo je plaža stvorena za porodično opuštanje sa uređenim šetalištem i mnogobrjonim prodavnicama, savremenim mestima za zabavu, barovima i restoranima u kojima možete da uživate u svim vrstama lokalnih specijaliteta u kojima su pirinač, povrće i autentični začini neizostavni sastojak. 

Na kraju, puni prelepih utisaka, možemo reći da je poseta Baliju bila uspešna ako su ljubaznost, otvorenost i skromnost plementih Balinežana pored nestvarne i netaknute prirode samog ostrva i njegovog okruženja, ostavile snažan utisak i potvrdila pravilo da je baš Bali ostrvo mira i užitka gde je jedino pravilo da morate da uživate! 

 

Ponuda aranžmana

Kliknite za besplatan poziv

Imate pitanje?

Kliknite na dugme i pozvaćemo Vas. Naš savetnik je spreman da odgovori na sva Vaša pitanja o aranžmanima ili destinacijama koje Vas zanimaju. Molimo Vas, kliknite na dugme ispod i pozvaćemo Vas u najkraćem mogućem roku.

Ova usluga je potpuno BESPLATNA!

Pozovi me!