Katmandu

Brze informacije o gradu Katmandu


Valuta
Piće
Hrana
Javni prevoz

Katmandu

Čak i sletnje na aerodrom je nešto posebno. Prvi pogled kroz oblake na Katmandu i njegovu dolinu, Himalaje i konfuznu mešavinu kuća i krovova, ostaviće na vas snažan utisak. Uskoro ćete se naći na užurbanim gradskim ulicama i verovatno krivudati njima u rikši ili rezgledati neke izuzetne hramove. Trg Durbar je srce Katmandua i pored nekoliko prodavnica suvenira, izgleda nepromenjen već vekovima, sa bezbroj hramova koji su još uvek obavijeni mirisom tamjana. Obično je Katmandu mesto odakle se polazi u razgledanje Nepala. Svaki dan prolazi u planiranju i obilaženju zemlje, ali se ipak potrudite da i za istraživanje Katmandua izdvojite nekoliko dana.

Šta posetiti?

Trg Katmandu Durbar - Lako će vas preplaviti naizgled bezbroj znamenitosti trga Durbar. Zgrade su najveće dostignuće Mala dinastije, što je rezultat velikog rivalstva između tri palate: Katmandua, Patana i Baktapura. Dolina je bila podeljena među decom Mala dinastije. Za posetioce je danas, a i za Nepalce, sreća što su se potomci trudili da nadmaše u umetnosti jedni druge i na taj način stvore ove raskošne konstrukcije. Kraljevi su kopirali sve što su njihove “komšije” uradile, samo u još većem stilu. Trg je prepun života. Prodavci prodaju povrće, zanimljive predmete i razne rukotvorine. Na trgu se nalaze i veliki bubnjevi, koji su objavljivali kraljeve dekrete. Sve drvene rezbarije, skulpture i arhitektura ove oblasti su fantastične, a trg Katmandu Durbar je jedna od najvažnijih znamenitosti za posetioce.

Swayambhunath (Svajambunat) - Istorija doline, prema legendi, počinje sa Svajambunat stupom. U vremenu koje je nepoznato istoriji, Bodhisattva Manjusri (Bodhisatva Mandžušri) naišao je na prelepo jezero tokom njegovog putovanja. Video je lotos (kasnije poznat kao Swayambhu - samonikli) kako emituje brilijantnu svetlost u centru jezera, pa je prosekao klisuru i ispraznio jezero u slavu lotosa. Čovek je naselio dno jezera i nazvao ovo područje Katmandu dolina. Svetlost lotosa je vremenom pokrivena, jer je samo nekolicina mogla da podnese njen intenzitet. Na mestu lotosa izgrađen je hram Svajambunat. Ovde se nalaze stupa, brojna svetilišta i hramovi, koji datiraju još iz VII veka, a gompas (tibetanski samostan), muzej i biblioteka izgrađeni su nedavno. Stupa je među najstarijim u ovom delu sveta. Najveća slika Gautama Bude u Nepalu nalazi se u manastiru pored stupe. Svetilište Svajambunat nalazi se na brdu, odakle se pruža odličan pogled na dolinu Katmandu. Svajambunat je poznat i kao Majmunski hram zbog velikog broja majmuna, koji nesmetano žive u njegovom severozapadnom delu.

Boudhanath (Bodnat) - Bodnat je jedna od najvećih stupa u Južnoj Aziji. Postala je centralno mesto tibetanskog budizma u Nepalu. Sa visinom od 36 metara predstavlja jedan od najfascinantnijih primeraka. Nalazi se na starom trgovačkom putu ka Tibetu, gde su se tibetanski trgovci odmarali i molili vekovima. Kada su tibetnaske izbeglice došle u Nepal 1950. godine, mnogi od njih odlučili su da žive oko Bodnata. Osnovali su mnoge “gompase”, i “Mali Tibet” Nepala je rođen. Ovaj “Mali Tibet” je i dalje najbolje mesto u dolini za upoznavanje tibetanskog načina života; monasi koji šetaju u odorama i Tibetanci koji hodaju sa molitvenim točkom u svojim rukama. Mnogi veruju da je Bodnat izgrađen u V veku, ali zvaničan dokaz nedostaje.

Hram Pashupatinath (Pašupatinat) - Pašupatinat je jedan od najvažnijih hindu hramova i najvažnije svetilište u Nepalu. U kompleksu postoje mnogobrojne statue, svetinje i hramovi posvećeni božanstvima. Hram posvećen Šivi postoji na ovom mestu od 879. godine nove ere, ali je današnji hram podigao kralj Bhupatindra Malla (Bupatindra Mala) 1697. godine. Pozlaćen krov, srebrna vrata i drvene rezbarije najfinijeg kvaliteta, krase konstrukciju pagode. Hram Guheswari (Guhesvari), obnovljen 1653. godine, predstavlja žensku “snagu”. Posvećen je Satidevi, prvoj Šivinoj ženi, koja je dala svoj život u plamenu rituala njenog oca. Sadhu, sledbenici Šivinog načina života, mogu se videti pokriveni pepelom i lavljom kožom. Ukoliko budete želeli da ih fotografišete, tražiće vam za to novac. U glavno dvorište Pašupatinata mogu ući samo oni hindu vere.

Indra Chowk (Indra Čovk) - Trg, dvorište Indra, nalazi se nedaleko od trga Durbar. Hram Akash Bhairav (Akaš Bairav), smešten je kod Indra Čovk, glavne avenije za kupovinu u gradu. Slika Akaš Bairava prikazuje se van hrama nedelju dana tokom Indrajatra (Indradžatra), festivala Indre boga kiše.

Ason - Jedan je od najprometnijih trgova u Katmanduu i ima šest ulica koje se od njega razilaze. Ovde se nalazi trospratna pagoda u stilu Anapurna hrama. Drugi dvospratni hram posvećen je Ganeša bogu.

Thamel (Tamel) - Oblast Tamel je nedavno postala najpopularnija turistička oblast Katmandua. Tamel se nalazi 15-20 minuta hoda od centra Katmandua. Ova oblast postala je centar za putnike sa prosečnom potrošnjom u poslednjih nekoliko godina. Tamel je čista uska ulica, puna hotela, restorana, barova i prodavnica.

Singha Durbar - Singha Durbar je velika, impozantna palata izgrađena u neoklasičnom stilu. Nekada je bila privatna rezidencija premijera dinastije Rana, a danas je zvanično sedište vlade. Nekada je to bila ogromna zgrada sa velikim dvorišnim prostorom, međutim veći deo je uništen u požaru i samo je zapadna polovina obnovljena.

Dharahara (Darahara) - Takođe poznat i kao Bhimsen Stambha (kula), Darahara je kula visoka 50,5m, koju je izgradio premijer Bhimsen Thapa (Bimsen Tapa) 1832. godine. Smeštena u blizini glavne pošte, kula je jedan od najpoznatijih spomenika Katmandua. Sa vrha kule pruža se divan pogled na celu dolinu, ali nije otvorena za javnost.

Kraljevska palata Narayanhiti - Kraljevska palata je već dugo glavna rezidencija monarha zemlje. Nakon što je Nepal postao republika, palata je pretvorena u javni muzej, otvoren za posetioce radnim danima. Iz sigurnosnih razloga, presto i krunu ne možete videti. Smatra se da su kraljevski dragulji najvredniji predmeti u Nepalu.

 

Kliknite za besplatan poziv

Imate pitanje?

Kliknite na dugme i pozvaćemo Vas. Naš savetnik je spreman da odgovori na sva Vaša pitanja o aranžmanima ili destinacijama koje Vas zanimaju. Molimo Vas, kliknite na dugme ispod i pozvaćemo Vas u najkraćem mogućem roku.

Ova usluga je potpuno BESPLATNA!

Pozovi me!