Lisabon

Brze informacije o gradu Lisabon


Valuta
Euro
Piće
2 €
Hrana
8 €
Javni prevoz
1.45 €

LISABON

O gradu, istoriji i kulturi:

Lisabon, harizmatični gradić na jugo-zapadu Portugala, čiji temelji su ukorenjeni na sedam brda. Nalazi se na ušću reke Težo u Atlantik, gde mu je dostupna blizina peščanih plaža, a sunce pokaže svoje krake godišnje skoro svaki dan. 

Grad  koji savršeno reflektuje kulturu  i tradiciju Portugalaca i za koga se vezuju brojne priče. Starac koji mudro čuva svoju istoriju, poznat po svojoj gostoljubivosti mami svakodnevno putnike da bar jedan dan mu posvete pažnju. Svojom raskoši, šepurenjem bogatstvima kolonijalnog doba, moćnih kraljeva, brojnim muzejima, ovaj grad će zasigurno izmamiti vaše uzdahe divljenja.

Glavni grad Portugala su osnovali Feničani, nakon kojih dolaze Rimljani, u čije vreme vladavine se Lisabon razvija u važnu luku i centar trgovine. Nakon Rimljana dolaze Mavari pod čijom se vlašću grad još više razvija. U XVII veku grad pogađa veliki razorni zemljotres. Ipak, nakon višegodišnje obnove grad je uspeo da povrati stari sjaj i svoje mesto centra Portugala.

Sam grad obiluje prelepim građevinama. Izdvajaju se Lisabonska katedrala koja je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja srce Lisabona i kula Belem, današnja osmatračnica na Atlanskom okeanu, odakle je Vasco de Gama započeo svoja istraživanja. Nedaleko od kule Belem se nalazi i spomenik otkrićima podignut u čast moreplovcima, kao i manastir Džeronimo gde je Vasko de Gama našao svoj duševni mir pre  puta u Indiju. Ovde ćete imati priliku da probate i čuveni belemski kolač punjen filom  od jaja i vanile i posut cimetom i šećerom, čiji je originalni recept i dan danas ostao skriven poput kovčega na dnu mora.

Ukoliko ste boem u duši, ne propustite da obiđete jednu od najstarijih četvrti u Lisabonu, Barrio Alto, gde se nalazi mnoštvo malih prodavnica, restorana, barova i ribarnica. Uveče ćete ovde imati priliku da doživite transformaciju naizgled mirnog dela grada u živahnu četvrt i da vidite mnoštvo ljudi različitih dobi kako šetaju, piju neko od čuvenih portugalskih vina ili razgledaju srce Lisabona. Svakako,  u obližnjem kafeu ili restoranu odgledajte tradicionalni fado ples, nastao od strane afričkih robova, kao žal za svojim izgubljenim ognjištem.

Odvojite malo vremena i za Parque das Nacoes, veliki kompleks velelepnih zdanja, gde pored prirode postoji i čitava infrastrukura za slobodno vreme. Ovde se izdvaja tržni centar Vasko de Gama za one kojima nikada dosta novih krpica jer se Lisabon smatra jednom od najjeftinijih prestonica u Evropi. Ako niste taj tip turiste, predlažemo da svoje vreme odvojite za obilazak Okeanarijuma, u sklopu kog se nalaze replike nekoliko okeana sa identičnom temperaturom, florom i faunom.

Kada ste već tu, u Lisabonu, obiđite i okolna mesta kao što su Sinta, Eštoril i Kaškaiš. Ovde možete uživati u prelepoj građevini  palate Pena koja se izdiže iz gustog šumarka ili da okušate vašu sreću u poznatom kazinu u Eštorilu, gde je za vreme rata bilo svratište špijuna, što je dalo inspiraciju za  film o Džemsu Bondu. A onda otiđite do najzapadnije tačke  evropskog kontinenta – Kabo da Roka, gde se pruža prelep panoramski pogled ili u Kaškaiš, malo ribarsko mesto.

Lisabon važi za grad koja ima dušu i  šta da ponudi. Za svačiji džep i za svačiji ukus se ponešto nađe. Uživaju i oni koji su došli da obiđu krajolik i ponesu sa putovanja utisak više, pa čak i oni koji su došli da potroše manje novca za užitak više.

 

Klima: 

Mediteranska, sa blagim zimama i umerenim letima.

Letnja temperatura je od minimalnih 20 stepeni do maksimalnih 30 stepeni. 

Zimska temperatura  je od minimalnih 10 stepeni do maksimalnih 15, nekad čak i 20 stepeni.

Kiše su obilnije u jesen i zimu. Sneg je vrlo retka pojava.

 Ako želite da letujete u Lisabonu, preporučujemo mesec avgust kao najtopliji mesec.

Vremenska prognoza : www.accuweather.com 

Prevoz:

1.Metro – Postoje 2 zone metroa u Lisabonu, ali ona koja uključuje i aerodrom nalazi se u zoni jedan. Radi od 6:30h do 01:00h.

Postoje četiri linije:

a) zelena (povezuje turističke atrakcija oko Baixa stanice i stanicu voza do Kaškaiša),

b) plava (prati lisabonske glavne bulevare  i manje je važna za turiste)

c) žuta(prati lisabonske glavne bulevare  i manje je važna za turiste) 

d) crvena(povezuje Expo park i aerodrom sa drugim linijama).

Cene:

- Za jednu vožnju - 1.45€

- Za 24 časovnu neograničenu vožnju, što uključuje i autobuski prevoz i tramvaj - 6.15€

 

Ako kupite VIVA VAGEM električnu karticu koja košta 0.5€, trebate je dopuniti, dopunom od 5 i više €, dobijate na njoj bonus (ako koristite uslugu Zapping). Neiskorišćeni iznos važi nekoliko dana. Ona se mora registrovati na ulazu u metro.

Savet: Kada kupite karticu, uzmite je , jer se ona koristi 2 puta, pri ulasku i pri izlasku iz metroa.

2.Autobus – Autobuski prevoz je veoma rasprostranjen, sa mnogo linija, ali neke idu velikim zaobilaznicama pa na odredište nekada putujete duže nego pešice. 

Cene:

- Za jednu vožnju - 1.45€

- Za 24 časovnu neograničenu vožnju - 6.15€

Cene su skuplje ako se kupe u samom prevozu. 

Postoji i noćni prevoz koji je za dane vikenda (petak i subota) kao i za praznike besplatan, ali su putanja i broj stanica znatno smanjeni.

3.Tramvaj – Pokrivaju delove grada u kojima nema metroa. Postoje dve linije. Prvi, istorijski (žuti tramvaj) koji prolaze kroz uske ulice Lisabona. Najpoznatiji je tramvaj broj 28 koji prolazi kroz Alfamin okrug. Drugi, moderni, koji mogu da prevezu više putnika, ali voze na ravnim površinama. Tramvaj 15 vozi do Belema gde se nalaze mnoge turističke atrakcije i istorijski spomenici.

Cene:

- Za jednu vožnju - 1.45€

- Za 24 časovnu neograničenu vožnju - 6.15€

Cene su skuplje ako se kupe u samom prevozu. Za jednu vožnju treba da izdvojite 2.90€.

Tramvaj saobraća od 7h ujutru do 23h uveče.

4.Taxi- od aerodroma do centra Lisabona vožnja košta oko 19€ po pravcu (1 do 4 osobe).Taxi pored svoje tarife naplaćuje i prtljag, oko 2€ .

5.Voz- koristi se za prevoz do okolnih mesta (Kaškaiša i Sintre). Saobraćaju od 05:00h do 01:00h.

Lisboa card- od 19 eur u zavisnosti da li se kupuje za 1,2 ili 3 dana. Uključuje javni prevoz  besplatno i do 50% popusta na ulaznice za znamenitosti. Sa njom se može obići oko 23  muzeja i istorijskih znamenitosti.

Napomena: 

Nacionalni muzeji i znamenitosti su zatvoreni sledećim danima:

1.januar, za Uskrs, 1.maj, 24. i 25.decembra, državnim praznicima

 

Važniji telefoni:

+351 – pozivni broj za Portugal

021 – pozivni broj za Lisabon

112 – vatrogasci, hitna pomoć i policija

116 000 – prijavljivanje nestanka deteta

Aerodrom:

Adresa :Alameda das Comunidades Portuguesas, Lisabon 1700-111, Portugal

 Telefon : +351 21 /841-3500 

Ambasada Republike Srbije:

   Telefon: + 35121 / 301-53-11, + 35121 / 301-53-12  

   Adresa: Rua de Alcolena 11

  

Atrakcije:

1. Okrug Belem – može da se stigne tramvajem 15 ili tramvajem 28.

 - Belem kula – polazna tačka odakle je Vasko de Gama krenuo ka Indiji. Služi i kao osmatračnica na Atlantskom okeanu. Sagrađena po naredbi kralja Manuela. Danas je kulturna baština i jedna od najvećih atrakcija Lisabona pod UNESCO zaštitom. 

Ulaz u samu kulu košta 5 eur, a zajedno sa manstirom Jeronimo je 10 eur. Besplatan ulaz sa Lisabonskom karticom. Otvorena je od oktobra do aprila od 10h do 17h, od maja do septembra od 10h do 18:30h.Zatvorena je ponedeljkom.

- Spomenik otkrićima- simbol Lisabona dizajniran u čast moreplovcima koji su odlazili na svojim brodovima da otkriju svet, na čelu sa princem Henrijem.  Otvoren je od 10h do 18h. Zatvoren je ponedeljkom. Sa lisabonskom karticom se dobija popust na ulaznicu.

- Manastir Jeronimo- gde se Vasko de Gama molio pre svog puta u Indiju. Zbog svoje neobične lepote i istorije je pod zaštitom UNESCO-a. Ovde se nalazi i Muzej pomorstva. U kom je replika Arhanđela Gavrila koju je Vasko de Gama poneo kretajući na dalek put. Otvoren je od oktobra do aprila od 10h do 17h, od maja do septembra od 10h do18:00h. Zatvoren je ponedeljkom. Besplatan ulaz sa Lisabonskom karticom. Cena ulaznice je 6 eur.

- Belemski kolači- Kada se nađete u Lisabonu, nikako nemojte propustiti da probate Belemske kolače, punjene filom od jaja i vanile i posuti cimetom i šećerom. Tradicionalni recept je do dan danas ostao skriven, poput kovčega sa blagom na dnu okeana. Cena je oko 6 €/6 komada.

2. Park of the Nations (ili Expo Park) – crvena metro linija stanica Orient

- Okeanarijum – replika nekoliko okeana, čiji konstruktori su autentično dočarali floru i faunu svakog okeana. Toliko su išli u detalje da su čak i temperaturu postavili na isti nivo.  Cena ulaznice za odrasle 16.20€ do je za decu 10.80€ . Leti je otvoren do kasnih večernjih sati. Savet: Izbegavati posetu za vikend, pošto su velike gužve.

- Vasko de Gama šoping centar – lagan obrok je oko 7€ , pogodan za decu I odrasle, raspolaže bioskopom.

- Nedaleko odavde je i park Težo odakle se može videti panorama mosta Vasko de Gama - pošto ih je za života mnogo zadužio, promenivši tokove istorije, Portugalci su jedan od najdužih mostova na svetu nazvali po njegovom imenu.

Ovde su dostupni karaoke barovi i noćni klubovi u večernjim satima.

3. Avenida da Liberdade – ovde se nalaze mnoge prodavnice i ekskluzivni restorani.

- Park Eduardo VII – ovde se nalazi statua posvećena Marques de Pombal-u, osobi koja je odgovorna za izgradnju Lisabona nakon zemljotresa.

4. Barrio Alto – boemska četvrt

- Barrio Alto - istorijska enklava koja datira iz XVI veka. Tu se nalazi mnoštvo malih prodavnica i ribarnica. U obližnjim kafeima se održava čuveno fado veče.

- Fado je muzička tačka nastala od strane afričkih robova u XIX veku. Oslikava kroz muziku i igru  tugu, patnju i bol, kao i žal za svojim napuštenim ognjištem. Cena karte je od 10€ pa na više.

5. Spomenik Kristo Rej – na ostvu Almada, dolazi se brodićem, oko 2,50€ košta karta(oba pravca). Brod kreće od stanice Cais de Sodre, na svakih 15 minuta. Ide do brodskog terminal. Odatle autobusom 101, cena karte je oko 2€. Saobraća na svakih pola sata od 9h do 18h. 

- Spomenik Hristu (Cristo Rei) – podseća na spomenik u Rio de Ženeiru. Sagrađen u znak zahvalnosti Bogu što nisu učestvovali u II svetskom ratu. Sa njega se pruža prelep panoramski pogled. Ulaz za odrasle iznosi 4€, dok je za decu 2€. Spomenik je otvoren svaki dan od 9:30h do 19:00h leti, dok se zimi zatvara u 18h. Poseta ispred spomenika je besplatna, ona obuhvata i kapelu Nossa Senhora da Paz.

Izleti:

- Sintra (30 km od Lisabona) – kada stignete do ovog gradića imaćete osećaj da se nalazite u nekom drugom veku. Na brdašcetu ovde se nalazi čuvena Palata Pena iz vremena romantizma,koja se izdiže iz gustog šumarka. Vozom do poslednje stanice, cena karte je 2.5€ po pravcu. Ulaz u palate Pena je oko 12€. Iz Lisabona se polazi sa Rosio stanice, vozom, Sintra je poslednja stanica.

U Samoj Sintri nemojte zaobići i Nacionalnu Palatu koja je bila nekadašnja rezidencija portugalskih kraljeva. Kao ni Muzej igračaka.

- Kabo da roka – predstavlja najzapadniju tačku evropskog kontinenta. Nalazi se na 40 km udaljenosti od Lisabona.

- Eštoril (25 km od Lisabona)– se nalazi u okrugu Kaškaiš, vozom sa stanice Cais de Sodre. Oko 2€ karta po pravcu. Ovde se nalazi čuveni Kazino Estoril, nekada veliko svratište špijuna, po kome je snimljen film o Džemsu Bondu - Casino Royale.

Festivali: (godišnja dešavanja)

- Internacionalni festival iberijskih maski - u maju mesecu je najveći festival u Lisabonu kada možete videti razne vrste rukotvorina, kao i bogat zabavni program. Organizovan sa ciljem predstavljanja celog Iberijskog poluostrva, kako Portugala tako i Španije.

Noćni provod:

- Noćni život  je sve više izražen u skladištima u luci; Doca de Santo Amaro koja se nalazi istočno od Ponte 25 de Abril i Doca de Alcântara,  bliže gradu. 

- Expo Park

- Barrio Alto

Suveniri:

- Zaštitni znak Lisabona je petao. Možete ga pronaći kao figuricu ili kao magnet.

- Lisabon je poznat po popločanim kućama i po ručnoj keramici. Mnogi kao souvenir kupuju pločice.

- Vina iz regiona Porta i Madere. Kao i njihova zelena vina.

Radna vremena:

- Prodavnice - Uglavnom od 10h do 19h, subotom do 13h, veći marketi do 22h

- Šoping centri – Od 10h do 22h ili ponoći

- Restorani – ručak se služi od 12h do 15h, a večera od 19h do 22h.

Lisabon je po pitanju cena jedna od najjeftinijih destinacija u Evropi.

 

Kliknite za besplatan poziv

Imate pitanje?

Kliknite na dugme i pozvaćemo Vas. Naš savetnik je spreman da odgovori na sva Vaša pitanja o aranžmanima ili destinacijama koje Vas zanimaju. Molimo Vas, kliknite na dugme ispod i pozvaćemo Vas u najkraćem mogućem roku.

Ova usluga je potpuno BESPLATNA!

Pozovi me!