Malaga

Brze informacije o gradu Malaga


Valuta
Piće
Hrana
Javni prevoz

Malaga

O gradu, istoriji i kulturi:

Malaga je grad na jugu Španije i jedan je od najvažnijih turističkih destinacija u Španiji, Evropi i na Mediteranu. Ona je glavni grad i geografsko središte na Kosti del Sol, turističkoj zoni koja se proteže od Nerhe do Manilve (istočne i zapadne granice provincije Malaga), sa ukupno 160 km linije plaže. Prema podacima iz 2011.godine ima oko 568 000 stanovnika. Spada u jedan od najstarijih gradova na svetu sa nekoliko hiljada godina istorije. Feničani su ovde osnovali centar trgovine u VII veku pre nove ere, koji su nazvali “Malaca” što znači so. Kroz istoriju je postao važna luka za izvoz ulja, grožđa, vina i ribe.

Sama istorija Malage je veoma bogata, a na trenutak je možete doživeti ukoliko posetite dvorac “Castillo de Gibralfaro” na vrhu brda sa čijeg vidikovca sa jedinstvene pozicije se vide grad i obala. Oivičen sa dve linije zidova i osam kula, smatrao se jednim od najtežih tvrđava za osvajanje. 

Malaga je rodni grad čuvenog slikara Pabla Pikasa. Mnoge znamenitosti u njoj su povezane sa ovim nesvakidašnjim umetnikom. Počevši od muzeja ovog slavnog slikara “Fundacio Picasso Museum Casa Natal” , gde možete obići njegovu rodnu kuću i videti njegova umetnička dela. Nakon obilaska  preporučujemo da predahnete na klupi na kojoj će se tik uz Vas naći statua slavnog umetnika, a onda prošetajte do škole umetnosti “San Telmo”.

U samom centru grada ne smete zaobići renesansnu Katedralu koja predstavlja jednu od najvažnijih znamenitosti Malage. Zovu je još i “Manquita”- jednoruka  jer nikada nije dovršena. Ako ste zaljubljenik u prirodu nadomak Malage se nalazi “La Concepcion” botanička bašta sa preko 2000 različitih biljnih vrsta. Ona je i dom nekim vrstama ptica. Prošetajte ovom prelepom baštom i uživajte u raznolikosti biljaka iz Evrope, Afrike i Azije. Nedaleko od Malage, nalazi se  i Nerha, čije pećine će Vas ostaviti bez daha svojim stalaktitima i stalagnitima. Neke studije i nagađanja upućuju da su na zidinama pećine oslikane slike  iz doba Neandertalaca, stare preko 25000 godina. 

Malaga u svojoj ponudi ima neke od najboljih restorana morskih specijaliteta, tako da ukoliko volite plodove mora, na pravom ste mestu. Jedno od prepoznatljivih jela je “Pescito frito” - pržena riba. Naravno, kada ste tu probajte i tapase, male komadiće razne vrste hrane. Plaža “La Malagueta” u svojoj ponudi ima mnogobrojne restorane i kafiće. Uveče odvojite vreme da pogledate flamenko, tradicionalni španski ples, oivičen strašću i emocijama.

Ukoliko želite da saznate nešto više o vinima sa ovog područja, preporučujemo da posetite Muzej vina, otvoren 2008. godine. Jedno od najčuvenijih vina ove regije je vrste “moscatel”, slatko muskatno desertno vino. Muskatno grožđe je jedno od najstarijih vrsta ove biljne kulture u svetu.

Malaga je grad koji najbolje oslikava tradicionalnu špansku arhitekturu pomešanu sa modernim zdanjima i lokalitetima, bujnim zelenilom gradskih parkova i plavetnilom plaža. Grad prepun čarolija i kosmopolitizma, koji se prostire od jedinstvenog zaliva na jugu Andaluzije. Privilegovana suncem koje gotovo neprekidno greje i spektakularnom svetlošću, ona je grad velikih avenija, sa drvoredima palmi, intenzivnim noćnim životom, važnim muzejima  i izvrsnim restoranima ribljih specijaliteta svih vrsta.

Klima: 

U Malagi je zastupljena mediteranska suptropska klima, leta su topla, a zime blage.

Leta dosežu temperature do 30 stepeni, dok se zimi temperatura spusti do 10 stepeni.

Tokom zime ima više kiše. Najtopliji mesec je avgust.

Nalazi se u Kosti del Sol (obali sunca), nazvanoj po tome što ima oko 10 meseci sunčanih dana u godini.

Prevoz:

1.Metro – jedna metro stanica, baš pored glavne pošte. Saobraća od 6:30h do 22:30h.

Cena:

-za 1 vožnju -1.35€, cena kartice 0.30€.

-za 10 vožnji – 8.30€.

2.Autobus- postoje dnevne i noćne autobuske linije.

Cena:

-za 1 vožnju -1.35€, cena kartice 0.30€.

-za 10 vožnji – 8.30€.

-autobus A –do/od aerodroma, cena karte 3€, saobraća od 6:30h do ponoći na svakih 20 do 30 minuta.

3.Taxi-od centra do aerodroma vožnja je oko 20€.

4.Voz

- (AVE) - za destinacije van Malage. Do Barselone je oko 50€.

-commuter voz(RENFE)- saobraća i do aerodroma. Saobraća od 5.20h do 23:30h. Cena karte je 1.75€ do 3.55€ u zavisnosti od zona.

Malaga pass - 1 dan 28€, 2 dana 38€, 3 dana 46€, 7 dana 62€. Popusti za određene znamenitosti ili prioritetni ulazi. Popusti za određenu kupovinu.

Važniji telefoni:

+34 -  pozivni broj za Španiju

95 – pozivni broj za Malagu

112 – svi hitni pozivi

061 – hitna pomoć

080 – vatrogasci

092 – lokalna policija

Aerodrom:

Av. del Comandante García Morato, s/n, 29004 Málaga

Telefon: +34 952 048 838

 

Ambasada Republike Srbije:

Nalazi se u Madridu.

Adresa: c/Velazquez 3, Piso 2

Telefon: +3491 / 563-50-45, 563-50-46

Email: office@embajada-serbia.es 

Radno vreme:

Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 11:00 - 14:00 časova

Atrakcije:

1. Panoramski obilazak:

- Statua Hansa Kristijana Andersena – danski pisac, poznat po svojim bajkama “Carevo novo odelo”, “Mala sirena”…

- Paseo del Parque – kod luke, sa bogatom florom, obogaćen onamenturama (fontane i skulpture)

- Plaža La Malagueta – ovde se nalaze mnogobrojni kafići i restorani.

- Vrt Pedra Luisa Alonsa – na istočnoj strani grada. Vrt u svom izobilju ima oko 75 vrsta ruža.

2. Katedrala – zovu je i jednoruka, jer nikada nije dovršena (Manquita). Druga je po veličini, posle Giralde u Sevilji. Građena u baroknom i gotičkom stilu. Radno vreme: od ponedeljka do petka od 10h do 18h, subotom od 10h do 17h, nedeljom i praznicima zatvoreno. Cena ulaza je 5€. Od nedavno može da se poseti i krov, odakle seže vidikovac.

3. Alcazaba – palata i utvrđenje. Izgrađena u 11 veku na rimskim ruševinama. Tu su živeli vladari muslimanskog porekla.  Tri koncentrična zida koja ga okružuju, predstavljaju način na koji su gradili muslimani vojna utvrđenja sa maksimalnom bezbednosti. Radno vreme: od aprila do oktobra od 9h do 20h, od novembra do marta od 9h do 18h. Nedeljom Slobodan ulaz posle 14h. Zatvoreno 24,25,31.decembar i 1.januar. Cena ulaza je 2,20€. Sa Gibralfarom cena ulaza je 3.55€.

4. Gibralfaro – Izgrađen u 14 veku. Njega su katolički kraljevi izglasali da bude na grbu grada. Radno vreme: leti od 9h do 21h, zimi od 9h do 18h. Cena ulaza je 2,20€. Sa Alcazabom cena ulaza je 3.55€.

5. Pikasov muzej – Ovde se nalaze Pikasova umetnička dela. Radno vreme: od septembra do oktobra i od marta do juna od 10h do 19h, od novembra do februara  od 10h do 18h, od jula do avgusta od 10h do 20h. 24. i 31.decembra od 10h do 18h.Za Uskrs radon vreme je od 10h do 20h, od 24.decembra do 31.decembra I 5.januara od 10h do 15h. od 26.decembra do 30.decembra I od 2.januara do 4.januara radno vreme je od 10h do 19h. Zatvoreno 25.decembra i 1. i 6.januara. Cena ulaza je 7€.

Izleti:

- Fuenhirola – Možete ići autobusom 110 iz Malage ili vozom sa stanice aerodroma u Malagi. Nemojte propustiti: Sohail dvorac, Biopark,Rimsko kupatilo.

- Kordoba – Alsa autobusom  od 7€ (polazna stanica – Paseo de los Tilos, krajnja stanica Cordoba - Av. Vía Augusta). Obiđite: Mosque (katedrala), Jevrejsku kvart, Sinagogu, Rimski most, Alcazar de los Reyes Cristianos, Medina al Zahru.

- Sevilja – autobusom Alsa (polazna stanica Málaga - Paseo de los Tilos, 21, krajnja stanica Sevilla - Plaza de Armas). Cena karte od 7€. Obiđite:Kraljevsku palatu,Katedralu, Giraldu, Placa de Espana i Maria Luisa park.

- Granada - Najbolje je ići autobusom, jer vozom treba da se preseda (polazna stanica Málaga - Malaga airport - Costa del Sol, krajnja stanica Estación de Autobuses de Granada).Cena karte od 7€. Obiđite: Alhambru,Kraljevsku kapelu, Naučni park, Arapsko kupatilo.

- Ronda – Najbolje je ići renfe vozom. Cena je oko 15€. Početna stanica Málaga-María Zambrano. Obići: mostove, Trg Toros, zidine grada i arapska kupatila.

Festivali: (godišnja dešavanja)

- Karneval – u februaru ili martu mesecu se održava, ovde možete videti miks plesa, muzike i maski.

- - Malaga feria – u avgustu, ulična zabava sa mnogo flamenka.

Noćni provod:

- Noćni provod je najviše koncentrovan na sledećim lokacijama:  Calle Larios, Calle Granda , Plaza de la Merced  i Plaza de Uncibay.

Suveniri:

- Vina,ručno rađena keramika,maslinovo ulje, lepeze, cvet biznaga (postoji porcelanska verzija) jedinstven za ovo područje.

Radna vremena:

- Prodavnice –radno vreme od ponedeljka do subote od 9h do 21h, uz pauzu za ručak između 13h i 16h, veće prodavnice rade bez pauze. Mnoge subotom imaju skraćeno radon vreme. Nedeljom ne rade.

- Tržni centri – radno vreme je uglavnom od 10h do 21h.

- Restorani – radna vremena su različita, neki rade do popodne, neki dvokratno, neki samo poslepodne i uveče.

 

 

 

 

Kliknite za besplatan poziv

Imate pitanje?

Kliknite na dugme i pozvaćemo Vas. Naš savetnik je spreman da odgovori na sva Vaša pitanja o aranžmanima ili destinacijama koje Vas zanimaju. Molimo Vas, kliknite na dugme ispod i pozvaćemo Vas u najkraćem mogućem roku.

Ova usluga je potpuno BESPLATNA!

Pozovi me!