Santander

Brze informacije o gradu Santander


Valuta
Piće
Hrana
Javni prevoz

O gradu, istoriji i kulturi:

Santander – moderno i mondensko mesto, glavni grad prelepe španske regije Kantabrije prava je destinacija za sve ljubitelje luksuznih letovališta. Nekada su ovde boravili samo političari i viši stalež, zato što ovaj grad nudi prelepe pejzaže, šarmantne plaže, pogodne surferima i očaravajuću prirodu, protežući se duž zaliva. Sam Santander vrlo je živo mesto, sa mnoštvom mesta za izlaske i restoranima koji nude tradicionlanu lokalnu kuhinju. Sve to čini Santander omiljenim mestom i među samim Špancima. 

Arhitekturu Santandera krasi Katedrala iz XII veka koja se nalazi na mestu nekadašnjeg rimskog hrama. Pored nje, najposećenije i najatraktivnije mesto je Pombo trg, gde se nalaze prodavnice, za celodnevni šoping, i održavaju se mnoge kulturne manifestacije.

Gradska ulica “Paseo de Pereda” se proteže paralelno od marine “Puerto Chico”. U svom sastavu  ima građevine iz XVIII veka i vrtove Pereda. U njenoj blizini su i  “Los Raqueros”,  bronzane skulpture četiri dečaka, koje se nalaze na obali Santandera, napravljene u znak poštovanja deci koja su zarađivala za život. Deca su posećivala marinu ne bi li našli nešto izgubljeno od vrednosti. Bacali su se u vodu da bi izvukli novčiće koje su ispuštali mornari ili putnici sa brodova. Skulpture su na tačnom mestu gde su oni nekada radili, na pristaništu paralelno sa “Paseo de Pereda”.

Santander ima u ponudi i zanimljive muzeje. Ljubitelji istorije nikako ne treba da propuste Muzej praistorije i arheologije gde će imati priliku da vide drevne alatke, neke od njih su stare i više hiljada godina, kao i mnoge umetnine uklesane u kamenu. Muzej Maritimo je kantabrijski pomorski muzej, smešten u zalivu Santandera, koji približava podvodni svet i prikazuje odnos čoveka i pomorskog sveta tokom istorije. U sklopu muzeja se nalazi i akvarijum koji dočarava faunu podvodnog sveta.

Kao predah od obilazaka, svratite u  neku od lokalnih taverni  i probajte morske puževe, lignje ili dagnje na santanderski način. Naravno, ne zaboravite tapase, male zalogajčiće razne vrste hrane. A kao idealna poslastica, tu su sobaos kolačići  ili kako ih još zovu sunđerasiti kolačići, tipični delišes iz Kantabrije, od jaja,  šećera, putera, limuna i ruma. 

Još jedan poznati desert je i “Corbata” slatkiš od testa, premazan jajetom i posut bademima. Tipičan za Kantabriju, čiji izvorni recept potiče iz  Ankere. Upakovan u kutijice postaje idealan suvenir koji se jede u slast.

 

Onima koji uživaju u morskom pesku, vodi i suncu predlažemo da odu do plaže “de los Peligros” koja je pogodna za porodice sa decom ili Kamilje plaže koja se kupa u Atlantskom okeanu i koja je dobila ime zbog toga kada se voda povlači stene prikazuju strukturu kamile u moru. Sa nje se pruža impozantan pogled na poluostrvo Magdalenu. Na njemu se nalazi Palata Magdalena iz XX veka, kao jedna od kulturnih baština Santandera.

 

Na pedesetak kilometara od Santandera nalazi se mesto Komiljas i u njemu neobična Gaudijeva građevina “El Capricho” gde imate osećaj da se nalazite u nekoj bajci. Svaki detalj ove neobične tvorevine će vas ostaviti bez daha., U blizini Santandera, je i pećina Altemira koja će vam privući pažnju svojim praistorijskim slikama.

Ljubiteljima životinja predlažemo da posete Kabarkeno park prirode, dvadesetak kilometara od Santandera, gde su udomljene mnoge vrste životinja. Predstavlja najveći park ove vrste u Evropi.

Pored užitaka koje Santander nudi, lokalne atrakcije i istorijska mesta mogu vas naučiti mnogo toga o ovom gradu regije Kantabrije.

Klima: 

Santander karakteriše blaga okeanska klima. Leta su oko 25 stepeni a zime od 5 do 10 stepeni. Vlažnost je veoma visoka tokom cele godine. Grad ima fenomen koji se zove surada, kada se podižu temperature i do 30 stepeni i smanjuje se vlažnost i padavine, to se dešava kada duva jak južni vetar. I leti i zimi moguće su kiše, stim da su zimi obilnije.

 

Prevoz:

1.Autobus

Cena:

- Za jednu vožnju  1,30€ 

Transportation contactless card – minimum je 10 € dopuna a maksimum 300€. Služi za javni   prevoz u Santanderu.

2.Taxi – Cena  može da varira od dana, vremena i taxi službe.

Cena vožnje od aerodroma do grada je oko 35€ za dve osobe.

3.Voz- pored putničkih i regionalnih vozova, postoje i sezonski vozovi.

Do Ovijeda povratna karta je oko 23 €, do Madrida povratna karta je oko 55 €. 

 

Važniji telefoni:

+34 – pozivni broj za Španiju

942 – pozivni broj za Santander

112 – vatrogasci, policija, hitna pomoć

Aerodrom:

Adresa: Av.de Parayas

Telefon: +34 942 20 21 00/ +34 942 211 995

 

Ambasada Republike Srbije:

U Madridu:

Adresa: c/Velazquez 3, Piso 2

Telefon: +3491 / 563-50-45, 563-50-46

Email: office@embajada-serbia.es 

Radno vreme:

Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 11:00 - 14:00 časova

 

 

Atrakcije:

1. Paseo Pereda – gradska ulica koja se proteže paralelno od marine Puerto Chico, ovde se nalaze građevine iz XVIII veka i vrtovi Pereda.

2. Muzej Maritimo – Radno vreme: od oktobra do kraja aprila od 10h do 18h, od utorka do nedelje, ponedeljkom je zatvoren. Od maja do kraja septembra od 10h do 19:30h od utorka do nedelje. Cena ulaza je 8€.

3. Palata Magdalena – Izgrađena je početkom XX veka. Može da se obiđe od juna do kraja septembra od 9h do 22h, od oktobra do kraja maja od 9h do 20:30h.

4. Plaža Matalenas – peščana plaža, jedna od najposećenijih u Santanderu. Može se do nje doći autobusom iz centra grada.

5. La Vaguada de las Llamas – prostire se na 11 hektara (ovde se nalaze Expo centar, Sportski centar, Atlantik park, Kampus univerziteta Kantabrija, most Arenas)

6. Muzej praistorije i arheologije – Radno vreme od oktobra do kraja aprila od 10h do 14h i od 17h do 19:30h od utorka do nedelje. Od maja do kraja septembra od utorka do petka , kao i vikendom i državnim praznikom od 10h do 14h i od 17h do 20h, ponedeljkom zatvoren. Cena ulaza je 5€. 

7. Trg Pombo – jedan od najatraktivnijih i najpoznatijih mesta u Santanderu.

8. Placa de Toros – mesto gde se održavaju predstave sa bikovima. Uglavnom za vreme Velike nedelje.

9. Planetarijum – Radno vreme od 10h do 12h i od 15h do 18h od septembra do kraja juna. Od jula do kraja avgusta od  9h do 14h, vikendom zatvoreno.  Cena ulaza je 1,50€.

 

Izleti:

- Santiljana del Mar – srednjevekovni gradić na 30 km od Santandera

Pećina Altemira – oslikana slikama iz kamenog doba

- Kabarkeno park prirode – Nalazi se na 15 km od Santandera. Ovde su udomljene razne vrste životinja. Ulaz je oko 20,70€ za odrasle, deca iznad 3 godine plaćaju 12,60€.

- Komiljas – Na 50 km udaljenosti od Santandera. Ovde obavezno postite Gaudijevu građevinu  Kapričo. Imaćete osećaj kao da ste u bajci.Cena ulaza za odrasle je 5€, a za decu od 7 do 14 godina je 2,50€. Radno vreme od 10:30h do 17:30h.

Festivali: (godišnja dešavanja)

- Velika nedelja “La Semana grande” – u julu mesecu, kada imate priliku da probate tapase, vidite mnoge koncerte, predstave i šou programe, kao i koridu.

Noćni provod:

- Kanjadio trg -  idealno mesto za one koji žele piće posle večere ili da odu u neki klub.

Suveniri:

- Corbata – slatkiš od testa, premazan jajetom i posut bademima. Tipičan za Kantabriju (potiče iz Ankere). Upakovan u kutijice. Idealan suvenir koji se jede u slast.

- Vino

- Sir

- Magneti sa motivima grada

- Lepeze

 

 

Radna vremena:

Prodavnice – radno vreme od 10/11h do 13/14:30h i od 16/17h do 20/21h, veće prodavnice rade bez prekida za ručak. Nedeljom zatvoreno.

Tržni centri – radno vreme od 10h do 22h, nedeljom zatvoreno.

Restorani – vreme ručka je od 13h do 16h, a večere od 20/21h do ponoći.

Barovi – u rasponu od 22h do 5h, u zavisnosti od bara do bara

Kafići – radno vreme od 16h do 23h

Diskoteke – otvorene od kasnih večernjih sati do jutra.

 

Kliknite za besplatan poziv

Imate pitanje?

Kliknite na dugme i pozvaćemo Vas. Naš savetnik je spreman da odgovori na sva Vaša pitanja o aranžmanima ili destinacijama koje Vas zanimaju. Molimo Vas, kliknite na dugme ispod i pozvaćemo Vas u najkraćem mogućem roku.

Ova usluga je potpuno BESPLATNA!

Pozovi me!