Gran Kanarija

Brze informacije o gradu Gran Kanarija


Valuta
Piće
Hrana
Javni prevoz

O ostrvu, istoriji i kulturi:

Treće po veličini od Kanarskih ostrva, Gran Kanarija je najpopularnije i naraznovrsnije, jer nudi raznolik provod i posebno privlači mlađe turiste zbog dobrog noćnog života. Svoj naziv duguje Mauritanskom kralju Jubi II, što znači  “psi velike veličine”. Na severnom delu ostrva se nalazi glavni grad, Las Palmas de Gran Canaria. Broj stanovnika celokupne urbane površine dostigao je skoro 700.000 stanovnika, tako da je sada među prvih 10 gradova u Španiji i najveći je na Kanarskim ostrvima. Turistički kompleksi su u glavnom skoncentrisani na južnom delu ostrva. Glavna turistička zona Maspalomas je smeštena upravo tu i ona nudi najviše sadržaja koje traže turisti. Centralni deo ostrva je brdovit, a na vrhovima se nalaze ostaci drevnih borovih šuma. Gran Kanarija je malo ostrvo ali sa mnoštvom mogućnosti. Od zlatnih plaža, preko očaravajuće prirode sve do gradova koji nude izobilje stvari istorijskog i zabavnog karaktera. 

Glavni grad Las Palmas de Gran Canaria je poznat po svojim trgovima. Svaki od njih ima neku posebnost. Zato izdvojite jedan dan da obiđete neke od njih. Vegueta je istorijski deo Las Palmasa de Gran Kanarije gde se nalaze uske kaldrmisane ulice i  fantastični primeri arhitekture, a katedrala Santa Ana je jedna od njih. Tik blizu nje, na “Plaza de Santa Ana” se nalazi osam bronzanih  pasa koji čuvaju katedralu. Pored katedrale, zidovi u istorijskom delu svedoče o prošlosti Gran Kanarije. Ovde se nalazi i Kanarski muzej gde se čuva ostrvsko nasleđe još od vremena Aboridžana. Pored njega tu je i “Casa de Colon” posvećen životu Kristofera Kolumba, ovde su mogu videti modeli tri broda flote Kolumba. Nedeljom se u Vegueti sjate ulični prodavci koji vam nude ručno rađene proizvode poput korpi, ogrlica i cigareta poznatijih pod nazivom “Palmeros”. U starom delu još možete pronaći veliki broj restorana sa tradicionalnom kuhinjom i imati priliku da probate neka od jela u kojima je sadržan miks različitih kultura koje su naseljavale ovo ostvo. Kao što su tapasi, mali zalogajčići razne vrste hrane ili “Calamares fritos” pržene lignje ili da popijete “Ron Miel” čuveni rum sa medom. Neka istraživanja ukazuju da je rum izmišljen na Kanarskim ostrvima. 

Ako se zadesite vikendom u Santa Brigidi iskoristite priliku da odete do lokalne pijace gde možete kupiti proizvode poput domaćeg sira, hleba, meda, džema…

Blizu Aguimesa se nalazi “Cocodrilo park” gde se mogu videti krokodili, babuni, tigrovi, tropske ribice…Takođe, posetioci mogu da dodirnu male krokodile uz nadzor osoblja. Ovaj park ima i kolekciju gmizavaca jedinstvenu na Kanarskim ostrvima.

Botanička bašta “Viera y Clavijo” u Tafira Alti je uvek pravo mesto za ljubitelje prirode. Ona predstavlja  najveću baštu u Španiji. Vrt ima preko 500 vrsta biljaka od kojih su neke endemske vrste sa ovog ostva. Bandama vulkanski kompleks se nalazi u Tafiri, gde ćete imati priliku da vidite vulkansku prašinu u različitom koloritu.

 Vulkanska stena “Roque Nublo” je smeštena u oblasti “Tejeda”, visine 80 metara, nastala nakon vulkanske erupcije pre 4 miliona godina. Predstavlja najpopularniju destinaciju za ljubitelje planinarenja.

U Maspalomasu, pored druge po veličini plaže na Gran Kanariji imate priliku da posetite jedan od vodećih akvaparkova na ovom ostrvu i da uživate u kupanju sa morskim lavovima ili u spuštanju toboganom.

Sve u svemu, Gran Kanarija je odlična destinacija za svakog budućeg putnika namernika.

Klima: 

Zimi je minimalna temperatura 18 stepeni, a maksimalna može da dostigne i 25 stepeni. Leti je minimalna temperatura oko 20 stepeni, a maksimalna je između 30 i 40 stepeni.

Las Palmas ima zimi najviše kišnih dana.

Prevoz:

1.Autobus

Cena: (žuti autobus)

- Za jednu vožnju  1,40 € bez obzira ako kupite u autobusu ili na ovlašćenom prodajnom mestu

- Za 10 vožnji 8,50€

Bono guaga je naziv kartice za prevoz, maksimalno može da se dopuni do 50€.

- Autobus broj 60 vozi od aerodroma do Las Palmasa i obrnuto (cena karte je oko 2€ po pravcu)

Cena: (crveni autobus – za razgledanje)

-     Za jedno razgledanje  oko 20 €, deca od 5 do 15 godina 10€ 

    -    Prva tura počine u 9:30h a poslednja u 18h tokom cele godine.

2.Taxi- transfer aerodrom – Las Palmas oko 25€ po pravcu

3.Rent a car – cene se kreću u zavisnosti od tipa automobila i broja dana rentiranja.

Važniji telefoni:

+34 – pozivni broj za Španiju

928 – pozivni broj za Gran Kanariju

112 – policija, vatrogasna služba, hitna pomoć

012 – opšte informacije 

Aerodrom:

Adresa: Telde 35071

Telefon: ‎+34(0)928 579 130 Gran Canaria/Las Palmas

 

Ambasada Republike Srbije:

U Madridu:

Adresa: c/Velazquez 3, Piso 2

Telefon: +3491 / 563-50-45, 563-50-46

Email: office@embajada-serbia.es 

Radno vreme:

Ponedeljak petak: 9:00 – 17:00 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 11:00 - 14:00 časova

Atrakcije i izleti:

1. Katedrala Santa Ana – Radno vreme od ponedeljka do petka od 10h do 16:30h, subotom do 13:30h. Cena ulaza za odrasle je 2,40€, za decu je besplatan ulaz.

2. Casa de Colon – Kolumbova kuća, stara preko 500 godina. Sobe su posvećene Novom svetu i ulozi Kanarskih ostrva u otkrivanju Amerike. Radno vreme: od ponedeljka do subote od 10h do 18h, nedeljom I državnim praznicima od 10h do 15h. Zatvoreno 1.januara i 6.januara,1.maja,24.,25. i 31.decembra. Cena ulaza je 4€.

3. Bandama vulkanski kompleks – prostire se na 326 hektara.

4. El Jardin Canario – botanička bašta, najveća u Španiji. Radno vreme od 9h do 18h, svaki dan, ulaz je besplatan.

5. Casa del Vino – muzej vina. Radno vreme od 9h do 14h. Vikendom i praznicima ne radi. Ulaz je besplatan. Nalazi se u Santa Brigidi.

6. Farmers market – jedinstvena pijaca samo vikendom u Santa Brigidi gde možete kupiti  lokalne proizvode kao što su sir, hleb, med, džem…

7. Parque de los Cocodrilos – Cena ulaza za odrasle je 9,90€, a za decu od 3 do 12 godina 6,90€. Radno vreme od 10h do 17h. Nedeljom je zatvoreno. 

8. Palmitos park – Cena ulaza za odrasle 28€, a za decu od 5 do 10 godina je 20€. Ovde možete videti delfine, akvarijum, reptile, jedinstvenu baštu sa preko hiljadu vrsta biljaka i leptira (najveća kuća leptira u Evropi). Radno vreme od 10h do 18h, preko cele godine.

9. Aqualand Maspalomas – Cena ulaza za odrasle 39€, za decu od 5 do 10 godina 30€.  Ova ulaznica uključuje i pizzu.Ili bez menija za odrasle 26€, a za decu od 5 do 10 godina 17€. Cena ulaza zajedno sa Palmitos parkom je za odrasle 48€, a za decu od 5 do 10 godina 34€. 

10. Trgovi – panoramski obiđite u Las Palmasu : Plaza de Espana, Plaza del Pilar Nuevo, Plaza Santo Domingo, Plaza de la Feria, Plaza de las Ranas, Plaza San Francisco.

Festivali: (godišnja dešavanja)

- Karneval – u februaru ili martu mesecu.

- Rally Islas Canarias Trofeo El Corte Ingles – automobilske trke u aprilu ili maju mesecu.

Noćni provod:

- Playa de Ingles, Maspalomas i Meloneras – mesta gde se nalaze mnogi barovi, klubovi i diskoteke

- Mesa y Lopez oblast – u Las Palomasu je najpopularnija za noćni život.

Suveniri :

- Nifes – tradicionalni kanarski noževi

- Palmeros – ručno pravljene cigarete

- Keramika

- Ron Miel  -  rum sa medom

- Palmin sirup

Radno vreme:

Barovi – startuju kasno uveče i otvoreni su do 2 sata ujutru

Diskoteke - startuju kasno uveče i otvoreni su do 6 sati ujutru 

Prodavnice – radno vreme od ponedeljka do subote od 9h ili 10h do 13h I od 16:30h do 20:30h a u prometnijim ulicama i do 22h, veći supermarket od 9h do 20h.

Restorani – služe ručak od 13h do 16h, a večeru od 20h do 23h. Neki restorani su otvoreni tokom celog dana.

Tržni centri – od 10h do 22h od ponedeljka do subote.

Radnje – od 10h do 22h od ponedeljka do subote.

 

Ponuda aranžmana

Kliknite za besplatan poziv

Imate pitanje?

Kliknite na dugme i pozvaćemo Vas. Naš savetnik je spreman da odgovori na sva Vaša pitanja o aranžmanima ili destinacijama koje Vas zanimaju. Molimo Vas, kliknite na dugme ispod i pozvaćemo Vas u najkraćem mogućem roku.

Ova usluga je potpuno BESPLATNA!

Pozovi me!