Porto

Brze informacije o gradu Porto


Valuta
Euro
Piće
2 eura
Hrana
8 eura
Javni prevoz
1.2 eura

Porto o gradu, istoriji i kulturi:

Porto je gradić sa 200000 stanovnika na severo - zapadu Portugala. Bogata istorija, turističke atrakcije i noćni život  ga čine primamljivim za sve generacije. 

Iako drugi po veličini grad u Portugalu, posle Lisabona, nema mnogo dodirnih tačaka sa njim. Dok Lisabon nosi status “lepotice  za pokazivanje” , Porto spada u jedan od najstarijih gradova u Evropi. Kao takav, svoju lepotu opravdava prelepim trgovima, crkvama  i zgradama sa unikatnim mozaičnim fasadama. Za posetioce najzanimljiviji je potez od “Ribeire”, najstarijeg dela grada, do “Avenide dos Alados”, gde se na tom putu susreću sa lavirintom srednjevekovnih uskih kaldrmisanih ulica, drevnim zdanjima kuća, baroknim spomenicima, kao i mnogobrojnim porodičnim restoranima, kafićima i barovima.

Idući, istočno od centra, između kafića i malih zanatskih radnji, proteže se najpoznatija šoping ulica  “Santa Catarina”. Ovde se mogu pronaći poznate robne marke poput “C&A” ,”Hugo Boss”, “Armani Collezioni”, “Tommy Hilfiger”,” Gant”i druge, dobro vino i poneki suvenir. 

Kec iz rukava koji poput magneta uporno privlači znatiželjne turiste u ovaj grad je i kraj bogat vinarijama. Region koji daje najkvalitetnije sorte Porto vina je Duoro dolina. Svoj zanosni ukus ovo vino počelo je da širi u svetskim razmerama u XVII veku, zahvaljujući znatiželjnim Englezima. Probavši ga, prošili su njegove opijajuće ukuse na ostale delove sveta.

Koreni nastanka Porta su utemeljeni u  najstarijem delu grada “ Morro de Se”. Ovde svakako treba zastati na trenutak i osvrnuti se na izvorni deo grada i obići katedralu Se za čiju se istoriju  veže jedna neobična priča. Naime, kada je Napoleonova vojska ušla u grad,1809.godine, jedan od lokalnih stanovnika je oslikao oltar kako bi srebro na njemu učinio nevidljivim. Kada smo već u duhu crkava, ne treba zaobići ni crkvu Sao Francisco koja s pravom nosi mesto prve lepotice u celom Portugalu. Ukrašena sa oko 400 kilograma čistog zlata. 

Ne možete reći da ste bili u Portu ako se ne popnete na “Clerigos” kulu, izvidnicu i ikonu grada. Odatle se pruža prelepa panorama Porta. 

Kada vas je put već naveo da dođete u Porto, ne propustite da probate neki od lokalnih specijaliteta kao što je “Pastel de nata”, kolčić od jaja, brašna, mleka i cimeta ili “Bacalhau” osušena usoljena riba.

Sve u svemu, nakon jutarnjih šetnji čarobnim delovima  ovog nesvakidašnjeg i očaravajućeg grada i dnevnih uživanja u gastronomskim specijalitetima  i izrazitoj ljubaznosti žitelja, ostaje još samo da uveče odmorite uz čašu čuvenog portskog vina na nekoj od verandi restorana ili da uronite u svet fada i noćnog života.

 

Klima: 

U Portu je zastupljena okeanska klima, blage i kišovite zime i sunčana leta. Zimi je temperatura u rasponu od 5 do 15 stepeni. Leti se temperatura kreće od  18 do 30 stepeni.

Prevoz:

1.Metro

Cena:

- Za jednu vožnju  zavisi od pravca 

Andante tour ticket – namenjena isključivo turistima, za 1 dan cena ove karte je 7€, za 3 dana je 15€. Podrazumeva neograničen broj vožnji autobusom ili metroom .

2.Autobus

Cena:

- Za jednu vožnju  od 1,20 € , u samom prevozu je 1,90€

3.Tramvaj – koristan je za razgledanje grada. Postoje:

-  linija 1 (saobraća kroz istorijski deo grada i vrt Paseo Alegre), 

- linija18 (saobraća između Masarelosa i Karma) i 

- linija 22 (saobraća kroz gradski centar, između Kasi i Betla).

Cena:

- Za jednu vožnju 3€ , kupuje se kod vozača

- Za 2 dana vožnje je 10€ za odrasle dok je za decu od 4 do 12 godina starosti 5€.

4.Taxi - taxi u Portu nije jeftin, početna tarifa je 2,50€. Do aerodroma u jednom pravcu je od 20 do 25 €.

5.Voz - Njime možete da putujete do okolnih gradova.

 

Važniji telefoni:

+351 – pozivni broj za Portugal

 022 – pozivni broj za Porto

112 – vatrogasci, hitna pomoć i policija

 

Aerodrom:

Adresa: Pedras Rubras,4470 Maiav

Telefon: +351(0)229 432 400   

 

Ambasada Republike Srbije:

U Lisabonu:

Telefon: + 35121 / 301-53-11, + 35121 / 301-53-12  

   Adresa: Rua de Alcolena 11

Email:   serviaemba@netcabo.pt

   

Atrakcije u Portu:

1. Sao Francisko crkva – njena izgradnja je započeta još u XIII veku, a završena u XV veku. Građena je u gotskom i baroknom stilu. 

2. Se katedrala – nalazi se u najstarijem delu grada Porta. Gradnja je započela još u XII veku, ovde je prisutan romanski i barokni stil. Radno vreme od 9h do 19h.

3. Clerigos kula  -smatra se ikonom grada. Radno vreme od 9h do 19h i od 19h do 23h. Cena ulaznice od 4€ obuhvata kulu i muzej, deca do deset godina ne plaćaju. Noćni obilazak obuhvata samo kulu i cena je 5€, deca do deset godina ne plaćaju ulaz.

4. Dom Luise most – izgrađen od gvožđa pre Ajfelovog tornja. Statusni simbol grada.

5. Vrtovi Kristalne Palate – Sama palata je izgrađena u XIX veku i služi kao prostor za koncerte i sportske događaje. Oko nje se prostiru vrtovi gde se nalazi jezerce, paunovi i prelepa flora. Radno vreme od oktobra do kraja marta od 8h do 19h, od aprila do kraja septembra od 8h do 21h.

Porto card – cena je 5,70€. Ona omogućava popuste ili besplatan ulaz za neke muzeje, popuste za restorane, kao i za neke radnje.

Izleti u Portu:

- Fado veče - koga još nazivaju  i dušom portugalske muzike. Cena ulaza sa večerom je oko 40€.

- Braga – na oko 60 km udaljenosti od Porta nalazi se ovaj stari grad sa mnogobrojnim modernim atributima. Ne propustite da obiđete najstariju katedralu Bom Jesus do Monte. Iz Porta možete doći do Brage vozom sa stanice Sao Bento, cena karte u jednom pravcu je oko 3€.

- Aveiro – na 75 km od Porta nalazi se Aveiro. Do njega iz Porta možete stići vozom sa stanice Sao Bento. Povratna karta iznosi oko 7€.

- Guimaraes – Grad muzeja, crkava i znamenitosti.  Za oko 6€ možete stići od Porta vozom sa stanice Sao Bento. 

Festivali: (godišnja dešavanja)

- Festival vina – najveći vinski događaj u Portu. Održava se u julu mesecu. Ovde ćete naći neke od najkvalitetnijih vina koje možete da degustirate i komentarišete.

- Vinho Verde vinski festival – Održava se u septembru. Ovde je zastupljen niz događaja kao što su izložbe, degustacije vina, programi zabavnog karaktera i muzika.

- Red Bull avio trka – Održava se u septembru gde smeliji piloti pokazuju svoje akrobacije, talente i mogućnosti upravljanja avionom.

Noćni provod u Portu:

U ulici Passos Manuel se nalaze disko klubovi, dok je Ribeira kvart poznat po kafićima i barovima. “Majestic” je jedan od najpopularnijih kafića u gradu.

Suveniri u Portu:

- Vino, sušeno voće, maslinovo ulje, čokolade sa vinom, stvari od plute

Radna vremena u Portu:

Prodavnice – radno vreme od 9h do 20h, pauza za ručak od 13h do 15h, veće prodavnice nemaju pauzu za ručak. Neke rade i nedeljom i praznikom.

Tržni centri – radno vreme od 10h do 22h

Restorani – ručak se služi od 12h do 15h, večera od 19h do 23h.

 

Hrana u Portu:

- Pastel de nata – tipičan kolač od jaja, mleka i cimeta

- Bacalhau – osušena usoljena riba

 

Kliknite za besplatan poziv

Imate pitanje?

Kliknite na dugme i pozvaćemo Vas. Naš savetnik je spreman da odgovori na sva Vaša pitanja o aranžmanima ili destinacijama koje Vas zanimaju. Molimo Vas, kliknite na dugme ispod i pozvaćemo Vas u najkraćem mogućem roku.

Ova usluga je potpuno BESPLATNA!

Pozovi me!